Kotlíkové dotácie zrušené. Envirorezort chystá náhradu

Kotlíkové dotácie zrušené. Envirorezort chystá náhradu

Peripetie s kotlíkovými dotáciami

Pred dvoma rokmi, v apríli 2019 Vláda Slovenskej republiky schválila zmenu Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom bolo zníženie emisií prachových častíc do ovzdušia. Práve s tým má Slovensko problém už niekoľko rokov. Z pohľadu Európskej únie je naše ovzdušie nadpriemerne znečistené. Dôvodom má  byť okrem priemyselnej výroby práve neefektívne kúrenie v domácnostiach. Pomôcť mala podpora výmeny starých  kotlov na tuhé palivo za nové plynové kotly. Na tento projekt v októbri 2019 získalo ministerstvo životného prostredia finančné prostriedky vo výške 30miliónov eur. Projekt kotlíkových dotácií bol na začiatku. Mal pomôcť približne 100 000 domácnostiam.

Ani po celom roku však projekt kotlíkových dotácií nedostal reálnejšie kontúry.

Do výzvy o 30miliónov sa prihlásil len jeden záujemca, ktorý však svoju žiadosť stiahol. Nový minister životného prostredia Ján Budaj sa v máji 2020 vyjadril, že nastavenie súťaže bolo podľa jeho názoru nerealistické a chybné. Navyše ohlásené dotácie považoval za politické predvolebné gesto svojho predchodcu Lászlóa Sólymosa.   Ten toto tvrdenie dôrazne odmietol.
„Na Slovensku ročne predčasne zomrie niekoľko tisíc ľudí práve v dôsledku znečisteného ovzdušia a lokálne vykurovanie je jedným z najvýznamnejších zdrojov znečistenia. Dotácie na výmenu kotlov v domácnostiach sa ukázali ako efektívne riešenie napríklad v Českej republike alebo Poľsku. Domácnosti získajú nový kotol a zároveň klesne miera znečistenia ovzdušia. Nové vedenie očividne tento problém riešiť nechce,“ skonštatoval Sólymos

Začiatkom roka 2021 aj napriek tomu súčasný minister životného prostredia zrušil pripravované dotácie na plynové kotly.

Domácnosti nemusia zúfať

Minister životného prostredia prišiel v januári 2021 so svojim tímom s novým projektom podpory. Náhradou za kotlíkové dotácie by mala byť tzv. „zelená obnova“.  Mala by sa taktiež dotýkať približne 100tisíc domácností. Tentoraz sa ale spomínala podstatne vyššia miera podpory. Kým pri plynových kotloch sa uvažovalo o dotáciách vo výške 3000,-eur na domácnosť, pri „zelenej obnove“ ministerstvo životného prostredia hovorilo až o 25 000eur. Domácnosti by tak mohli okrem starých vykurovacích systémov za získané peniaze zrenovovať podstatne viac. Cieľom pripravovaných dotácií by malo byť zlepšenie celkového štandardu bývania ľudí vo všetkých regiónoch. Dotácia by mohla pokryť aj zateplenie domu, výmenu okien, kompostovanie aj spomínané kúrenie. Všetko by to bolo financované z Fondu obnovy Európskej únie. Kedy však táto dotácia bude aktuálna pre domácnosti MŽP ešte nešpecifikovalo.

100 000 DOMÁCNOSTÍ

 DOTÁCIA DO 25 000 EUR

Na poslednej tlačovej besede z 23. februára 2021 sa minister ŽP ale opäť vrátil k podpore pre výmenu zastaraných kotlov v domácnostiach.

S najväčšou pravdepodobnosťou s tým súvisí aj žaloba Európskej komisie na Slovenskú republiku v súvislosti so zlou kvalitou ovzdušia. Komisia poukazuje, že znečistenie tuhými časticami pochádza predovšetkým z domácností, ktoré na vykurovanie využívajú zastarané kotly na tuhé palivá (drevo alebo uhlie).

„Nepreukázalo sa, že by opatrenia zamerané na kvalitu ovzdušia predložené Slovenskom boli včasné a účinné na zníženie miery znečistenia v rámci dohodnutých limitov, a neprispievajú ani k tomu, aby sa obdobia prekračovania hodnôt čo najviac skrátili, ako sa vyžaduje v právnych predpisoch EÚ,“ zdôraznila Komisia.

Situácia s ovzduším na Slovensku a s ním spätou žalobou je vážna. Preto si vyžaduje razantné opatrenia. V marcovom rokovaním vlády sa teda možno dočkáme prijatia uznesenia, ktoré povedie ku konkrétnym opatreniam, ktoré ministerstvo životného prostredia navrhne.

Najzásadnejšími opatreniami, ktoré MŽP plánuje v novele zákona o ovzduší sú:

  • Komplexná obnova rodinných domov vrátane výmeny zastaraných kotlov. Zníži potrebné množstvo energie na vykúrenie domu a vymení zdroj vykurovania za efektívnejší, čím zlepší lokálnu kvalitu ovzdušia.
  • Zavedenie pravidelnej kontroly kotlov v domácnostiach a zákaz kotlov nízkej emisnej triedy novým zákonom o vzduší, ktoré v súčasnosti vôbec nie sú sledované. V rámci týchto pravidelných kontrol sa budú zároveň zbierať údaje o spôsoboch vykurovania.

About the Author:

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.