Kotlíkové dotácie na jeseň 2019

Kotlíkové dotácie na jeseň 2019

Čaká sa na zelenú od Európskej komisie

Doteraz  štát podporoval len výmeny kotlov vo verejných budovách. Vláda SR však  koncom apríla 2019 schválila dotácie pre domácnosti na výmenu starých kotlov na tuhé palivo za nové kotly na zemný plyn. Navrhnutá zmena ešte čaká na schválenie Európskou komisiou. Ministerstvo životného prostredia návrh predložilo už 28. februára. Európska komisia má na schválenie 3 mesiace.

Prvé žiadosti o dotácie už na jeseň

Podľa zatiaľ dostupných informácií by prvá výzva na predkladanie žiadostí mala byť spustená už na jeseň 2019. Konkrétne termíny ešte zverejnené nie sú. Na tento účel bude vyčlenených až cca 30 miliónov eur z nášho rozpočtu. Výška dotácie by sa mala pohybovať okolo 4000 eur.

Kotlíkové dotácie len pri výmene kotla na tuhé palivo

Dotácie, ktoré sú stále ešte len v štádiu príprav, sú súčasťou Envirostratégie 2030. Slovensko v súčinnosti s Európskou úniou chcú zlepšiť kvalitu životného prostredia. Cieľom je znížiť emisie, ktoré produkujú práve staré kotly na tuhé palivo. Týmto palivom kúri až 125 tisíc domácností na Slovensku. Dotovaná bude teda výmena starých kotlov na tuhé palivo za kotly na zemný plyn. Plynové kondenzačné kotly sú ekologickejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu.

  „Zmeny v operačnom programe pomôžu Slovensku zlepšiť kvalitu ovzdušia, posilniť ochranu vôd, zefektívniť sanáciu environmentálnych záťaží a tým aj plniť záväzky a právne predpisy Európskej únie. Obzvlášť ma teší, že budeme môcť finančne podporiť výmenu starých kotlov v domácnostiach za nové ekologické,“ povedal podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Všetko o dotáciách na plynové kotly budeme aj naďalej sledovať, aby sme Vám mohli prinášať aktuálne informácie.

Aktuálnejšie informácie ohľadom projektu kotlíkových dotácií nájdete v našom najnovšom článku o spustenej výzve na predkladanie žiadostí.

Zelená domácnostiam II

Okrem pripravovaných kotlíkových dotácií majú možnosť domácnosti získať dotácie na obnoviteľné zdroje energie. Ak plánujete inštaláciu obnoviteľného zdroja a máte záujem o dotáciu kliknite sem: Dotácie na obnoviteľné zdroje energie

About the Author:

34 komentárov

  1. Jiří Bubenčík 26. júna 2019 at 15:50 - Reply

    Dobrý deň.ako mám požiadať o štátnu dotáciu na výmenu kotla na tuhé palivo za kotol na zemný plyn?Neviem nikde nájsť žiadosť akurát kotol na biomasu ale ja mám záujem o kotol na zemný plyn nakoľko chcem ešte túto jeseň zaviesť plyn do rodinného domu.

    • Lenka Klimková 27. júna 2019 at 7:23 - Reply

      Dobrý deň.

      O túto dotáciu sa momentálne ešte žiadať nedá. Prvá výzva na predkladanie žiadostí by mala byť podľa zatiaľ dostupných informácií už na jeseň. Konkrétne termíny ešte zverejnené nie sú.

  2. Helena 17. júla 2019 at 18:06 - Reply

    Dobrý deň a kde tu žiadosť nájdeme,keď to bude aktuálne?

    • Lenka Klimková 18. júla 2019 at 11:16 - Reply

      Dobrý deň Helena.

      Žiadosť po vyhlásení výzvy nájdete na stránkach Ministerstva životného prostredia.

    • Dáša Šišková 18. júla 2019 at 14:13 - Reply

      Dobry den, momentalne este nie su zname blizsie podrobnosti ohladom projektu Kotlikovych dotacii. Musime si pockat. V pripade novsich-aktualnejsich informacii o tom urcite budeme pisat tu na nasej webstranke ako aj na nasom Facebook profile

  3. Lenka Rybičková 7. augusta 2019 at 9:48 - Reply

    Dobrý deň, moji svokrovci plánujú v mesiaci august výmenu kotla na tuhé palivo za kotol plynový. Bude sa im robiť aj nová plynová prípojka. Vzhľadom na to, že sa jedná o obidvoch dôchodcov, bola by táto forma podpory úplne super. Chcela som Vás poprosiť, či sa dá o príspevok žiadať aj keď prerabka bude v mesiaci august podmienky budú známe napr. v septembri…ide hlavne o to, aby sme stihli vykurovacie obdobie. Dakujem Lenka Rybičková

    • Lenka Klimková 7. augusta 2019 at 10:10 - Reply

      Dobrý deň Lenka,

      vzhľadom na naše skúsenosti z iných foriem dotácií je nepravdepodobné, aby bolo možné žiadať o príspevok spätne. Výmena a montáž zariadenia bude možná až po získaní príspevku.

  4. Monika 7. septembra 2019 at 11:39 - Reply

    Dobrý deň… A ak plánujem stavať dom ja nemôžem požiadať o túto dotáciu na plynový kotol? Ďakujem. Monika,. Ch.

    • Lenka Klimková 9. septembra 2019 at 8:33 - Reply

      Dobrý deň Monika.

      Dotácia je určená na výmenu kotlov na tuhé palivo za kotly na plyn. Momentálne pre Vás teda táto dotácia nie je aktuálna.

  5. Michaela 18. septembra 2019 at 14:13 - Reply

    Dobrý deň, rodicia plánujú výmenu kotla na tuhé palivo za plynový. Sú už nejaké bližšie informácie k týmto dotáciám? Na akých stránkach môžem nájsť viac informácií? Ďakujem

    • Lenka Klimková 19. septembra 2019 at 12:17 - Reply

      Dobrý deň Michaela.
      Výzva by mala byť podľa zatiaľ dostupných informácií spustená do mesiaca. Spolu s výzvou budú zverejnené aj konkrétne podmienky a kritériá získania dotácie. Výzva aj aktuálne informácie budú zverejnené na stránke https://www.op-kzp.sk/. Stránka je venovaná operačnému programu kvalita životného prostredia, pod ktorý spadá aj táto dotácia.

  6. Majerová 20. septembra 2019 at 11:07 - Reply

    Chcem sa opýtať ako sa bude postupovať keď máme namontovaný kotol na tuhé palivo. Musíme ho demontovať,a nemôžeme si ho nechať zapojený?

    • Lenka Klimková 20. septembra 2019 at 15:20 - Reply

      Dobrý deň.
      Konkrétne podmienky získania dotácie ešte stanovené nie sú. Najaktuálnejšie informácie nájdete na stránke https://www.op-kzp.sk/. Do mesiaca by mala byť spustená výzva a zverejnené podmienky.

  7. Ján Málik 22. septembra 2019 at 7:37 - Reply

    Dobrý deň, pred 5 rokmi sme postavili a skolaudovali dom.Máme elektrokotol Raja 9 kw a jednoduchý liatinový kotol na drevo Attack FD 20 s akumulačnou nádrzou 1000 l.Chceli by sme kotle vymeniť za jeden peletkový automatický kotol alebo TČ vzduch voda.
    Máme nárok na dotáciu? Ďakujem.

    • Lenka Klimková 23. septembra 2019 at 7:07 - Reply

      Dobrý deň Ján,

      dotácia sa bude týkať len výmeny kotla na tuhé palivo za kotol na zemný plyn.

    • Dáša Šišková 3. októbra 2019 at 9:18 - Reply

      Dobry den, v pripade zaujmu o tepelne cerpadlo, mate moznost ziskat dotaciu z projektu ZELENA DOMACNOSTIAM na nakup a instalaciu obnovitelnych zdrojov energie. Konkretne pri tepelnych cerpadlach je maximalny prispevok 3400,-eur.
      Sice su dotacie aj na kotly na biomasu (max 1500,-eur), ale prispevok je mozne ziskat len v pripade, ze novy kotol na biomasu bude nahradzat stary kotol na uhlie.
      Poslite nam prosim Vase blizsie udaje na info@smartenergo.sk a pozrieme sa na to 🙂

  8. Peta 1. októbra 2019 at 20:02 - Reply

    A co ti ludia, ktori nemaju v dedine plyn? Na takych sa zas kasle

    • Lenka Klimková 2. októbra 2019 at 8:53 - Reply

      Dobrý deň Petra,

      tieto dotácie má na starosti Ministerstvo životného prostredia, takže tieto otázky treba smerovať na nich. Avšak už od roku 2015 fungujú dotácie na obnoviteľné zdroje energie- tepelné čerpadlá, kotly na biomasu, fotovoltické panely a slnečné kolektory pod názvom Zelená domácnostiam.

  9. Katarina 2. októbra 2019 at 15:29 - Reply

    Dobry den.My planujeme robit plynovu pripojku.Tiez chceme vymenit kotol na tuhe palivo za ten plynovy.Vlastne uz mame vsetky papiere na SPP vybavene.Chcem sa spytat ci uz je to s tou dotaciou aktualne? A kolko priblizne trva to schvalenie? Dakujem

    • Lenka Klimková 3. októbra 2019 at 8:50 - Reply

      Dobrý deň Katarína,
      dotácie sú stále v štádiu príprav. Výzva, ktorá bola spustená nie je určená pre domácnosti, ale pre subjekty územnej samosprávy (vyššie územné celky) alebo ústrednej správy (organizácie štátnej správy s pôsobnosťou v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia). Pre domácnosti bude tento príspevok aktuálny najskôr vo vykurovacej sezóne 2020/2021.

  10. Alena 3. októbra 2019 at 17:24 - Reply

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať,máme kotol na pevne palivo,ale aj plynový kotol,ale už starý ,potrebovali by sme ho vymeniť za kondenzačný a prestať používať kotol na pevné palivo,máme nárok na dotáciu?? dakujem

    • Dáša Šišková 4. októbra 2019 at 7:19 - Reply

      Dobry den Alenka, presne podmienky projektu kotlikovych dotacii nie su zname, no jednu podmienku ministerstvo zivotneho prostredia stanovilo uz teraz. Spotreba zemného plynu za predchádzajúci kalendárny rok nesmie v ziadajucej domacnosti prekročiť 700 m3. Tj. plyn mohla vyuzivat na varenie, pripadne na ohrev vody, no nie na vykurovanie.

  11. Maťo 4. októbra 2019 at 7:36 - Reply

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať máme v dome plynový kotol starý 26 rokov ktorý občas používame a aj kotol na tuhé palivo..chceme dať iba jeden kondenzacny .
    Keď však sme presiahli spotrebu 700 m3 plynu nemáme nárok na dotáciu ako píšete vyššie?

    • Dáša Šišková 4. októbra 2019 at 7:53 - Reply

      Dobry den,
      je velmi nepravdepodobne, ze by ministerstvo z tejto podmienky (maximalna spotreba zemneho plynu v domacnosti 700m3) upustilo. Tieto kotlikove dotacie maju byt urcene najma pre ludi, ktori vyuzivali na kurenie (ako hlavny zdroj) stare kotly na drevo/uhlie.

  12. vojtech zsori 7. októbra 2019 at 17:32 - Reply

    Dobrý den.
    Ked sme kúríli v črepových kachliach a chceme si dať zaviesť plyn na kurenie plaťí dotácia aj pre nás.

    • Dáša Šišková 8. októbra 2019 at 8:15 - Reply

      Dolezite bude, ako sa postavi k projektu kotlikovych dotacii poskytovatel, teda statna organizacia alebo vyssi uzemny celok, ktory sa do vyzvy prihlasi. Ministerstvo zivotneho prostredia nechava urcenie podmienok ziskania statneho prispevku prave na nich. Zatial to nevylucovala ziadna z avizovanych podmienok, no viac budeme vediet az v buducom roku. Pekny den.

  13. Estera Tomkova 28. októbra 2019 at 13:30 - Reply

    Dobrý deň dostaneme dotáciu ak sme už kotol na plynové kúrenie vymenili??

  14. Mária Zaťková 28. novembra 2019 at 19:34 - Reply

    Dobrý deň , mali by sme záujem o dotáciu na plynový kotol. Máme starý 50 ročný na tuhé palivo.. Môžem poprosiť o viac info ako poslat žiadosť o dotáciu? Ďakujem

    • Dáša Šišková 29. novembra 2019 at 8:08 - Reply

      Dobry den Maria, o kotlikove dotacie este nie je mozne ziadat. Cely projekt sa pripravuje a najskor budu moct domacnosti ziadat o statne prispevky na plynove kotly az v buducom roku na jesen.

  15. Iveta Jurinová 26. decembra 2019 at 15:06 - Reply

    Mame zajem vymeniť starý kotol na tuhe palivo za elektrokotol .Uvažuje sa aj na dotacie na elektrokotly ?

    • Dáša Šišková 15. januára 2020 at 11:49 - Reply

      Dobry den Iveta, dotacie na elektrokotly nie su a nic podobne sa zatial nepripravuje.

  16. Zuzana 21. januára 2020 at 12:22 - Reply

    Dobry den prosim vas chcem sa opytat, mame piecku na tuhe palivo a planujeme urobit kurenie na plyn. Mozete mi prosim poradit?

    • Dáša Šišková 21. januára 2020 at 12:58 - Reply

      Dobry den Zuzana, dotacie na plynove kotly su este v stadiu priprav a najskor budu moct domacnosti ziadat o prispevok az na jesen 2020. Presnejsie podmienky projektu zial este ministerstvo zivotneho prostredia nezverejnilo.

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.