Dotácia na nové rodinné domy už v auguste

Dotácia na nové rodinné domy už v auguste

Dlhšie avizované príspevky na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie dostali konkrétnejšie kontúry. Začiatkom mája 2019 bol schválený príspevok pre nové rodinné domy, ktorým si domácnosti budú môcť prilepšiť svoj rozpočet až o 8000 eur. Ministerstvo dopravy a výstavby chce týmto podporiť výstavbu domov s takmer nulovou spotrebou energie.

PRVÁ VÝZVA na PREDKLADANIE ŽIADOSTÍ by mala byť spustená už v AUGUSTE 2019.

Podmienky získania príspevku

Dotacia na rodinny dom

Dokumenty potrebné k žiadosti

  • originál alebo úradne osvedčená kópia projektovej dokumentáciekópia právoplatného kolaudačného rozhodnutia
  • v prípade podielového spoluvlastníctva viacerých fyzických osôb a bezpodielového vlastníctva manželov bude potrebné priložiť súhlas vlastníkov s podaním žiadosti a úradne osvedčené plnomocenstvo na zastupovanie
  • fotodokumentácia rodinného domu – fotografie výstavby rodinného domu plus fotografie dokončenej stavby
  • pri vypĺňaní elektronickej žiadosti o získanie príspevku budete zadávať len číslo energetického certifikátu rodinného domu, údaje v ňom si Ministerstvo overí v centrálnej evidencii energetických certifikátov

ggg

Požadovaný súčiniteľ prechodu tepla konštrukcie W/(m2.K)n:

– plochá a šikmá strecha ≤ 45° = 0,10

– strop nad vonkajším prostredím = 0,10

– vonkajšia stena a šikmá strecha nad obytným priestorom

so sklonom > 45°= 0,15

– strop pod nevykurovaným priestorom = 0,15

Pozn.: Technická norma, ktorá zahrňuje aj tieto hodnoty je v štádiu úprav.

Podanie žiadosti v 3 krokoch

1. Čakanie na výzvu a príprava dokumentov, ktoré bude potrebné priložiť k žiadosti. Výzva bude po spustení zverejnená na stránke Ministerstva dopravy a výstavby SR. Predpokladaný termín je august 2019.

2. Po spustení výzvy vyplníte na stránke Ministerstva elektronický formulár žiadosti.

3. Po odoslaní žiadosti je potrebné vygenerovanú žiadosť vytlačiť a spolu s prílohami zaslať na Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky do 10 dní od vyplnenia žiadosti.

Zatiaľ nie je známe aký čas bude mať Ministerstvo dopravy a výstavby na posúdenie jednotlivých žiadostí.

Situáciu okolo tejto dotácie podrobne sledujeme a všetky nové informácie hneď zverejníme.

Pri dosiahnutí takmer nulovej spotreby energie Vám pomôže kvalitná tepelná izolácia a obnoviteľné zdroje energie. Momentálne prebieha projekt Zelená domácnostiam II,  v ktorom môžete získať dotáciu na podporu inštalácie malých obnovitelných zdrojov energie. Získať môžete dotáciu vo výške až 3700  €. Dotácie sa navzájom nevylučujú. Dotované sú 4 typy zariadení: tepelné čerpadlá, kotly na biomasu, fotovoltaické panely, slnečné kolektory. V prípade záujmu o dotáciu na jeden z obnoviteľných zdrojov nás neváhajte kontaktovať.

By |2019-05-23T13:00:17+00:00máj 22nd, 2019|Dotácie na rodinné domy, Žiadosti o dotácie|2 komentáre

About the Author:

2 komentáre

  1. Martin Sedláček 28. januára 2020 at 16:06 - Reply

    Dobrý deň, neviete prosím do akej kategórie spadajú a či sa dá uplatniť dotácia aj na termodynamické panely? Neviete či sa budova berie z pohľadu energetickej sebestačnosti viac podľa reality alebo sa berie viac do úvahy projekt? Každý vie že medzi projektom a realizáciou je často krát rozdiel hlavne čo sa tepelnej izolácie tíka preto sa pýtam. Napríklad v mojom prípade neuvažujem v projekte s termodynamickým panelom ale v realizácii bude zabudované, treba zmeniť energetický certifikát podľa reality? Ďakujem

    • Dáša Šišková 29. januára 2020 at 14:48 - Reply

      Ministerstvo dopravy a vystavby pri posudzovani ziadosti o dotacie na nove rodinne domy vychadza primarne z energetickeho certifikatu. Preto odporucame, aby bol aktualny a pravdivy.

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.