Štát prichádza s dotáciou na domy s takmer nulovou spotrebou energie

Štát prichádza s dotáciou na domy s takmer nulovou spotrebou energie

Staviate alebo sa chystáte stavať rodinný dom? Po novom máte možnosť získať štedrý štátny príspevok. Ministerstvo dopravy a výstavby predložilo vláde novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov, vďaka ktorej chce podporiť výstavbu rodinných domov. Ide o novostavby, ktoré spĺňajú podmienky domov s takmer nulovou spotrebou energie. Zámerom štátu je prostredníctvom tohoto štátneho príspevku prispieť k ochrane životného prostredia. Novela by mala nadobudnúť účinnosť od 1.mája 2019.  Na dotačné tituly v rámci podprogramu Výstavba a obnova bytového fondu bolo na rok 2019 vyčlenených 40 mil. €.

Minister dopravy a výstavby Arpád Érsek uviedol: ,,Verím, že príspevok vo výške 8-tisíc eur dostatočne motivuje občanov, ktorí práve budujú rodinné domy, alebo to majú v pláne, aby použili materiály a stavebné postupy, ktorých výsledkom bude rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie. Ušetria tak na energiách a prispejú k ochrane životného prostredia, čo je naším cieľom v rámci Európskej únie.“

Podmienky pre získanie dotácie:

  • novostavba sa musí nachádzať na území SR
  • určená musí byť na bývanie
  • celková plocha domu nesmie prekročiť hranicu 200 m2
  • žiadateľ musí byť vlastníkom rodinného domu, občanom Európskej únie a musí mať trvalý pobyt na Slovensku
  • dom musí byť skolaudovaný po 31.12.2014
  • stavebné konštrukcie rodinného domu spĺňajú požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie
  • na rodinný dom nebol poskytnutý príspevok podľa zákona o energetickej hospodárnosti budov alebo podpora na obstaranie rodinného domu zo Štátneho fondu rozvoja bývania

Podľa zatiaľ dostupných informácií bude teda možné požiadať o príspevok aj spätne na domy skolaudované po tomto termíne.

Potreba energie na vykurovanie domu s takmer nulovou spotrebou energie je až o 90 % nižšia v porovnaní so štandardným rodinným domom. Tieto domy zaraďujeme do energetickej triedy A0. Potreba energie na vykurovanie je v energetickej triede A0 za rok menej ako 54  kWh/ m2.  Domy s takmer nulovou spotrebou energie by nemali spotrebovať viac než 20,4 kWh/m². Od 31.12.2020 bude možná výstavba už len takýchto rodinných domov a budov. Viac sa dočítate  v článku Nové rodinné domy podľa Európskych noriem.

Po splnení všetkých týchto podmienok môžete získať po skolaudovaní domu štátny príspevok vo výške 8000 €. Podobne to bolo aj pri príspevku na zateplenie rodinného domu. Splnenie podmienok má overiť Ministerstvo dopravy a výstavby z verejne dostupných registrov alebo z centrálnej evidencie. Príspevok si môžete ešte navýšiť o ďalších 800 €  za vypracovanie potrebnej dokumentácie (projektová dokumentácia zateplenia rodinného domu, projektové energetické hodnotenie rodinného domu, energetický certifikát).

Žiadosti sa budú predkladať na základe výzvy vyhlásenej Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Najbližšia výzva by mala byť vyhlásená po prípadnom schválení novely, teda po 1.máji 2019.

Po vyplnení elektronického formulára sa automaticky vygeneruje aj listinná podoba. Túto zašlete na Ministerstvo do 10 pracovných dní od vyplnenia elektronickej žiadosti spolu s prílohami:
  • Právoplatné kolaudačné rozhodnutie
  • Projektová dokumentácia (architektonická časť)
  • Fotodokumentácia

Rodinný dom bude musieť mať vydaný aj energetický certifikát. Ministerstvu však oznámite len číslo energetického certifikátu. Údaje v ňom si Ministerstvo overí v centrálnej evidencii energetických certifikátov.

Pri dosiahnutí takmer nulovej spotreby energie Vám pomôže kvalitná tepelná izolácia a obnoviteľné zdroje energie. V roku 2019 začína  projekt  Zelená domácnostiam II na podporu inštalácie malých obnovitelných zdrojov energie. Získať môžete dotáciu vo výške až 3700  €. Dotácie sa navzájom nevylučujú. Dotované budú 4 typy zariadení: tepelné čerpadlá, kotly na biomasu, fotovoltaické panely, slnečné kolektory.

V prípade otázok ohľadom získania dotácií na obnoviteľný zdroj energie nás neváhajte kontaktovať. Radi Vám so všetkým pomôžeme. Úspešnosť našich klientov pri získaní dotácie je 100 %.

Dotacia tepelne cerpadla
By |2019-05-04T10:02:11+00:00január 10th, 2019|Dotácie na rodinné domy|48 komentárov

About the Author:

48 komentárov

  1. Romana 13. januára 2019 at 14:53 - Reply

    Dobrý deň,staviame murovaný rodinný dom aké dotácie by sme mohli vyuzit? Ďakujem.

    • Dáša Šišková 16. januára 2019 at 9:34 - Reply

      Dobry den Romana. Vzhladom na to, ze mate rozostavany novy rodinny dom, mate moznost vyuzit dotaciu na nakup a instalaciu obnovitelnych zdrojov energie v ramci projektu Zelena domacnostiam II. Ide napr. o tepelne cerpadlo, kotol na biomasu, solarne panely a fotovoltika. Maximalna vyska 3700,-eur.
      Co sa tyka dotacie na dom, musime si pockat na podrobnejsie informacie ohladom podmienok ziskania prispevku. Ako je vsak uvedene v clanku, zakladnou podmienkou dotacie bude dom s takmer nulovou spotrebou energie (pravdepodobne v energetickej triede A0).

  2. Igor 21. januára 2019 at 13:46 - Reply

    Dobry den,
    celková plocha domu nesmie prekročiť hranicu 200 m2 – ako sa presne pocita podlahova plocha, su to vnutorne rozmery izieb, je v tom garaz ?

    • Dáša Šišková 21. januára 2019 at 15:07 - Reply

      Dobry den Igor, zatial ide len o predbezne informacie Ministerstva dopravy a vystavby. S najvacsou pravdepodobnostou pojde o celkovu zastavanu plochu domu. Vsetko bude jasnejsie po upresneni presnych podmienok dotacneho programu.

  3. František 23. januára 2019 at 14:00 - Reply

    Dobrý deň, co vsetko bude potrebné doložiť ku žiadosti o dotáciu na dom? Dom máme postavený v kategórii A0 ale ešte nie je skolaudovaný. Ďakujem

    • Dáša Šišková 23. januára 2019 at 14:19 - Reply

      Dobry den, Podrobnosti k dotaciam na domy s takmer nulovou spotrebou energie zatial este nie su zname. Novela zakona ma byt ucinna od 1. maja 2019. Ministerstvo dopravy a vystavby SR dovtedy urcite zverejni blizsie informacie, o ktorych budeme samozrejme informovat na nasich strankach.

  4. Miroslava 13. februára 2019 at 15:37 - Reply

    Dobrý deň, je možné získať dotáciu iba na zateplenie rovnej strechy rodinného domu skolaudovaného v r. 1980? Ďakujem.

    • Dáša Šišková 14. februára 2019 at 14:52 - Reply

      Dobry den, clanok je o pripravovanych dotaciach pre rodinne domy s takmer nulovou spotrebou energie skolaudovanych po 31.12.2014.
      Co sa tyka dotacii na zateplovanie , poskytuje ich ministerstvo dopravy od roku 2016 a viac informacii o tomto projekte najdete na stranke https://www.zatepluj.sk/

  5. Juraj 14. februára 2019 at 13:21 - Reply

    Dobrý deň, dávame si (02/2019) postaviť rodinný dom (na kľúč). Firma realizujúca projekt, dokumentáciu, stavebné povolenia a ostatné + samotnú stavbu uvádza, že ide o nízkoenergetický RD v kategórii A1. RD by mal byť podľa plánu (teraz, 02/2019 sme v projektovej fáze) dokončený koncom 2019.
    Vzhľadom na to, že panuje medzi definíciami „čo je aká kategória a čo je napr.dom s takmer nulovou spotrebou“ značná polemika, chcem sa opýtať, či takto realizovaný dom – v proklamovanej triede A1 bude vhodným kandidátom na nárokovanie dotácie?
    PS: hovorí sa o mernej ročnej spotrebe tepla na vykurovanie pre rodinný dom 0−20 kWh/m2 podlahovej plochy, či ako uvádzate tu – až 54kWh/m2.

    • Dáša Šišková 14. februára 2019 at 14:57 - Reply

      Cely projekt dotacii pre domy s takmer nulovou spotrebou energie zastresuje ministerstvo dopravy a vystavby. Aj napriek tomu, ze avizovali jeho spustenie uz v maji tohto roka, doposial ziadne blizsie informacie o projekte nezverejnili. Celu situaciu sledujeme a po upresneni podmienok budeme informovat prostrednictvom nasej webstranky.

  6. Mária Svetlíková 8. apríla 2019 at 20:04 - Reply

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mi neviete povedať, či máme nárok na dotáciu, keď má dom rozlohu 204m2, teda o 4m2 viac ako je podmienka. Nie je tam nejaká tolerancia? Ďakujem pekne za odpoveď.

    • Dáša Šišková 9. apríla 2019 at 7:22 - Reply

      Dobry den Mária, presne podmienky projektu este stale nie su zverejnene. Podla predbeznych informacii sa ale dotacia bude tykat domov do 200m2, tj. bez tolerancie.
      Celu situaciu sledujeme a v pripade, ze ministerstvo zverejni aktualnejsie udaje, budeme o tom informovat. Pekny den.

  7. Štefan Janoško 29. apríla 2019 at 21:58 - Reply

    Dobrý deň, v podmienkach je uvedený oboviteťný zdroj energie, ktorý nemám jr v takomto prípade dotácia iba krátena alebo úplne zamietnutá? dakujm

    • Lenka Klimková 30. apríla 2019 at 8:11 - Reply

      Dobrý deň.

      Vo zverejnených podmienkach projektu sa uvádza, že rodinný dom, ako aj stavebné konštrukcie musia spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie.(energetická trieda A0 uvedená v energetickom certifikáte a dosiahnutie normalizovaných hodnôt súčiniteľa prechodu tepla konštrukcií požadovaných pre stavby po roku 2020). Ministerstvo dopravy a výstavby si bude splnenie podmienok na energetickú hospodárnosť budov a celkovú podlahová plochu rodinného domu kontrolovať z verejne dostupných registrov alebo z centrálnej evidencie energetických certifikátov. Dôležité je teda to, či je Váš dom zaradený podľa energetického certifikátu k domom s takmer nulovou spotrebou energie.

  8. Janka 30. apríla 2019 at 9:46 - Reply

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, vzťahuje sa kotlíková dotácia aj na výmenu starého plynového kotla alebo je nutné prejsť len z pevného paliva ? Ďakujem Janka

    • Lenka Klimková 30. apríla 2019 at 10:07 - Reply

      Dobrý deň.

      Dotácia sa vzťahuje len na výmenu kotlov na tuhé palivo za kotly na zemný plyn.

  9. Pavol Kmec 15. mája 2019 at 13:05 - Reply

    Dobry den, na oficialnej stranke ministerstva som este vyzvu nenasiel. Mala byt zverejnena 1.5.2019. Neviete ake su aktualne informacie ohladom tejto dotacie?
    Dakujem

  10. Peter 23. mája 2019 at 21:36 - Reply

    Prečo výška dotácii na výmenu kotlov z tuhého paliva (uhlie) nieje taká aspoň ako je v českej republike nechápem prečo v česku politici uvažujú rozumnejšie ako na slovensku,,už teraz by bolo vymenených 90% kotlov,ale v súčastnosti aj s dotáciou na to ľudia nemajú.

    • Lenka Klimková 4. júna 2019 at 9:07 - Reply

      Dobrý deň Peter,

      to je skôr otázka na našich politikov. My tieto podmienky nenastavujeme, len situáciu okolo dotácií pozorne sledujeme a prinášame aktuálne informácie 🙂

  11. Ludmila 11. júna 2019 at 9:36 - Reply

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či bude možné čerpať príspevok na novostavbu A0 aj budúci rok, tento rok asi nestihneme skolaudovať do daného termínu na predloženie žiadosti.
    Ďakujem za odpoveď.

    • Lenka Klimková 11. júna 2019 at 11:47 - Reply

      Dobrý deň Ľudmila.
      Podľa aktuálnych informácií by prvá výzva na predkladanie žiadostí mala byť spustená už v auguste. Termíny ďalších výziev sa nespomínajú.
      Sledujeme stránku Ministerstva a aktuálne informácie okamžite zverejníme.

  12. Peter Kmeťko 21. júna 2019 at 7:06 - Reply

    Dobrý deň , ako to vyzerá s príspevkom,alebo dotáciou 8000€ na nízkoenergetický dom.
    Ďakujem
    Peter

  13. Jana 8. júla 2019 at 13:05 - Reply

    Dobry den, prosim vas dotaciu je mozne ziskat aj ked kupujeme dom v radovej zastavbe? 7 domov v radovke to je. Pricom jeden dom ma zastavanu plochu 140 m stvor.
    Dakujem

    • Lenka Klimková 15. júla 2019 at 14:33 - Reply

      Dobrý deň Jana,

      pri podmienkach získania dotácie sa nepíše, že domy v radovej zástavbe dotované nebudú. Nemal by to teda byť problém. Dom má mať podlahovú plochu do 200 m2.

  14. Jana 2. augusta 2019 at 13:40 - Reply

    Dobry den,
    Je mozne ziskat dotaciu aj na dom, ktory kupujeme resp. nestavali sme ho my sami?
    Dakujem

    • Lenka Klimková 6. augusta 2019 at 7:33 - Reply

      Dobrý deň.

      Dôležité pre získanie dotácie je, aby ste boli vlastníkom rodinného domu a dom spĺňal všetky podmienky získania dotácie. To, že ste ho nebudovali by nemal byť problém.

  15. Jana 3. augusta 2019 at 7:35 - Reply

    Dobrý deň, viete mi prosím podať presný termín o zverejnení tlačív na vyplnenie dotácie?

    • Lenka Klimková 6. augusta 2019 at 7:34 - Reply

      Dobrý deň.

      Výzva na predkladanie žiadostí bude spustená od 2.9.2019 do 31.10.2019. Nájdete ju na stránke Ministerstva dopravy a výstavby SR.

  16. Ondrej 9. augusta 2019 at 16:09 - Reply

    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či pod pojmom „biomasa“ sa myslí len peletky, brikety…alebo aj palivové drevo? Je teda možné že ak žiadateľ splní všetky spomínané podmienky A0 pre energiu atď. môže dostať podporu 8000 eur aj pri kotle na tuhé palivo?

    • Lenka Klimková 13. augusta 2019 at 7:40 - Reply

      Dobrý deň Ondrej.

      Dôležité je, aby dom bol zaradený do kategórie A0 a mal obalové konštrukcie, ktoré spĺňajú energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. V kritériách nie je vymedzené čím by sa v novostavbe malo vykurovať.

  17. Marcela 14. augusta 2019 at 6:32 - Reply

    Dobrý deň, vylučuje sa podanie žiadosti dotácie na novostavbu, keď nam bola vyplatená dotácia na tepelné čerpadlo? Je potrebná k žiadosti PD zateplenia (nemáme ju, ale uz mame zateplené). Ďakujem Marcela

    • Lenka Klimková 14. augusta 2019 at 7:18 - Reply

      Dobrý deň Marcela,

      tieto dve dotácie sa nevylučujú. K žiadosti bude potrebné priložiť projektovú dokumentáciu, ktorá by mala obsahovať technickú správu a výkresovú časť, teda pôdorysy všetkých podlaží, rez objektom, pohľady, situáciu.

    • Tomáš Protuš 15. augusta 2019 at 12:44 - Reply

      Tiež by ma toto zaujimalo, a tiež či je možné kombinovať dotacie napriklad na tepelné čerpadlo(tč) pluts tato dotacia, alebo tč a fotovoltika

      • Lenka Klimková 15. augusta 2019 at 12:53 - Reply

        Dobrý deň Tomáš,

        dotácia na obnoviteľné zdroje energie(tepelné čerpadlo, fotovoltaika, solár a biomasa) je pod záštitou Ministerstva životného prostredia. Dotácia na A0 a dotácie na obnoviteľné zdroje energie sa navzájom nevylučujú. V podmienkach získania dotácie na dom s takmer nulovou potrebou energie sa uvádza, že na dom nesmie byť poskytnutý príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

  18. Barbora 24. augusta 2019 at 23:21 - Reply

    Dobry den. Myslite ze mame skusit poziadat o dotaciu ked mame dom 204m2? O 4m2 viac ako je uvedene? Alebo je to zbytocne? A bola by sanca ze sa v 2kole zmenia podmienky? Dakujem

    • Lenka Klimková 26. augusta 2019 at 7:52 - Reply

      Dobrý deň Barbora.
      Aktuálnejšie informácie k tejto dotácii nájdete v našom novšom článku https://www.zelenedotacie.sk/2019/08/16/prispevok-na-novostavby-uz-od-septembra/. V kritériách projektu je jasne vymedzené, že podlahová plocha domu musí byť najviac 200 m2. Neviem Vám odpovedať na otázku či je možná istá tolerancia. V pokračovaní projektu, resp. pri ďalších výzvach je možné, že podmienky budú upravované.

  19. Monika 10. novembra 2019 at 19:06 - Reply

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať či o dotáciu môžem požiadať aj v prípade keď chcem výmenu novej strešnej krytiny následne jej zateplenie. Ďakujem.

    • Dáša Šišková 11. novembra 2019 at 12:39 - Reply

      Dobry den Monika, dotacie na zateplovanie sa nevztahuju na vymenu stresnej krytiny. Jej zateplenie spada pod statny prispevok, musia byt vsak splnene zakladne podmienky projektu.

  20. Pavol 27. februára 2020 at 18:32 - Reply

    Dobrý deň ak som dostal dotáciu na tepelné čerpadlo môžem sa uchádzať o štátnu dotáciu vo výške 8000€ keď môj dom spĺňa energetický certifikát A0? Ďakujem za info.

    • Dáša Šišková 28. februára 2020 at 8:10 - Reply

      16. októbra 2019 bol schválený zákon č. 378/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Novela zákona nadobudne účinnosť 10. marca 2020. Podľa schválenej úpravy zákona bude možné príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie poskytnúť, ak na rodinný dom vrátane jeho technického systému nebol poskytnutý príspevok podľa tohto zákona, podpora podľa osobitného predpisu (ŠFRB), verejné prostriedky alebo finančné prostriedky Európskej únie v rámci iných podporných programov (napr. program Zelená domácnostiam).

      • Majka 3. marca 2020 at 11:27 - Reply

        Dobrý deň, chcem sa informovať. V súčastnosti prebieha výstavba domu, na ktorý zatiaľ nebola poskytnutá žiadna štátna podpora. V projekte je dom klasifikovaný s energetickou triedou A0. Je možné si podať žiadosť o príspevok? Ak áno, do kedy a akým spôsobom? ďakujem za odpoveď.

        • Dáša Šišková 3. marca 2020 at 15:37 - Reply

          Prispevky na novostavby je mozne ziadat na rodinne domy, ktore su skolaudovane maximalne 2roky pred podanim ziadosti. Najblizsia vyzva na podanie ziadosti o prispevok 8000,-eur je planovana na 2. stvrtrok 2020

  21. Majka 3. marca 2020 at 11:24 - Reply

    Dobrý deň, chcem sa informovať. Ak v súčastnosti prebieha stavba rodinného domu, na ktorý zatiaľ nebola poskytnutá žiadna štátna dotácia, a v projekte je dom definovaný ako A0, môžem si požiadať o príspevok? Ak áno, dokedy a akým spôsobom?
    ďakujem za odpoveď.

  22. Lubos 8. júna 2020 at 11:20 - Reply

    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na dotácie domu ktorý patrí do energetickej skupiny A, skolaudovaný bol minulý rok ako mám postupovať v prípade podania žiadosti a kedy bude ďalšie kolo dotácií a teda ešte budú ďalšie kolá
    Ďakujem za odpoveď.

    • Dáša Šišková 9. júna 2020 at 8:00 - Reply

      Dobry den Lubos, Najblizsie kolo pre podavanie ziadosti o dotacie pre domy s takmer nulovou spotrebou bude vyhlasene 1.7.2020. Aby ste sa o dotaciu mohli uchadzat, rodinny dom musi byt v energetickej triede A0. Samotna ziadost sa bude podavat na stranke http://www.byvajteusporne.sk

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.