Nové dotácie na plynové kotly už tento rok

Nové dotácie na plynové kotly už tento rok

Máte doma starý kotol na tuhé palivo alebo biomasu, ktorý už pomaly dosluhuje a plánujete ho vymeniť za nový? Štát Vám na to už čoskoro prispeje.

Ministerstvo životného prostredia chce eurofondy využiť na výmenu starých kotlov za kondenzačné, ktoré menej znečisťujú životné prostredie. Aj týmto pripravovaným opatrením sa snaží vyhnúť žalobe Európskej únie za nedodržanie smernice o ovzduší. Pripravované dotácie sú súčasťou ENVIROSTRATÉGIE 2030, ktorej prioritným cieľom je zlepšiť kvalitu životného prostredia a ovzdušia. Stratégia už prešla strategickým posudzovaním a vstupuje do legislatívneho procesu. Konkrétnejšie by tento nový projekt mal byť predstavený už pred letom 2019. Štát už teda okrem obnoviteľných zdrojov energie bude dotovať aj plynové kotly.

„Čo sa týka ovzdušia, zameriavame sa v prvom rade na hlavných znečisťovateľov alebo producentov emisií škodlivých látok, najmä tuhých znečisťujúcich látok PM2,5. Na Slovensku sú to najmä domácnosti a z toho dôvodu navrhujeme uplatniť nejakým spôsob kotlíkovú dotáciu, ktorou by sa nahradili zastaralé kotly za nové efektívnejšie pece alebo iné zariadenia,“ zdôvodnila Bendíková, analytička Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).

V rámci dotácie by sa teda počítalo s palivom – zemným plynom. V súčasnosti má k zemnému plynu prístup až 94 %  obyvateľov Slovenska. Pri využití tohto paliva ako zdroja energie by domácnosti vypúšťali do ovzdušia len minimálne množstvá znečisťujúcich látok.

Kondenzačný kotol využíva spaliny na dohrievanie vody vo vykurovacom systéme. Spaliny obsahujú vysoké % vodnej pary, pri ich ochladzovaní dochádza ku kondenzácii a uvoľneniu kondenzačného tepla. Využitie kondenzačného kotla môže znížiť spotrebu plynu až o pätinu. Viac o kondenzačných kotloch sa môžete dočítať v našom článku: Plynové kotly

Dotácie by mali byť predstavené už pred letom

Podľa informácií, ktoré ponúka Ministerstvo životného prostredia SR, envirorezort plánuje revíziu operačného programu už na tento rok. Všetko však musí schváliť Európska komisia. Myšlienku štátnej dotácie na výmenu starých kotlov za nové podporuje aj premiér Slovenskej republiky Pellegrini, ktorý uviedol: „Tá dotačná schéma by mohla umožniť vymeniť  asi viac ako jednu tretinu týchto zariadení v rámci celého Slovenska, čo je veľmi dobrá správa a malo by to prispieť k zlepšeniu ovzdušia hlavne v našich vidieckych oblastiach.“

Podrobnejšie informácie o výške dotácií, resp. o podmienkach ich získania zatiaľ zverejnené nie sú. Takisto nie je zatiaľ známe ani celkové množstvo prostriedkov vyčlenených z peňazí od Európskej únie. Z nášho štátneho rozpočtu však bude na tento projekt vyčlenených až 25 miliónov eur. Podobný projekt úspešne funguje u našich susedov v Česku. Ide o tzv. kotlíkové dotácie. V rámci projektu by tam malo byť do roku 2020 (2022) vymenených minimálne 85 tisíc starých kotlov. Celkovo je na projekt kotlíkové dotácie vyčlenených až  9 miliárd českých korún z Európskych fondov.

Všetko o dotáciách na plynové kotly budeme aj naďalej sledovať, aby sme Vám mohli prinášať aktuálne informácie.

Zelená domácnostiam II štartuje už v jari

Už na jar by však mali začať prvé kolá Projektu Zelená domácnostiam II. V prípade otázok ohľadom získania dotácií na obnoviteľný zdroj energie nás neváhajte kontaktovať. Radi Vám so všetkým pomôžeme.

 Dotované zariadenia:

  • Tepelné čerpadlá
  • Kotly na biomasu
  • Fotovoltaické panely
  • Slnečné kolektory
Dotacia tepelne cerpadla

Aktuálne informácie ohľadom projektu nájdete v našom najnovšom článku o výzve na kotlíkové dotácie.

By |2019-10-04T09:58:55+00:00február 21st, 2019|Dotácie na rodinné domy|32 komentárov

About the Author:

32 komentárov

  1. […]  Štát chce pomocou eurofondov podporovať domácnosti vo využívaní efektívnejších spaľovacích zariadení. Pripravované dotácie na výmenu starých kotlov na tuhé palivo za kondenzačné by mali byť predstavené už pred letom 2019. Všetko musí schváliť Európska komisia. Z nášho rozpočtu bude na tento projekt vyčlenených až 25 miliónov eur. Emisné normy sa budú kontrolovať aj u malých spaľovacích zariadení. Ustáliť by sa mala regulácia trhu, na ktorom už budú len kotly, ktoré budú spĺňať prísne emisné kritériá.  Viac o dotáciách na plynové kotly sa môžete dočítať v našom článku: Nové dotácie na plynové kotly už tento rok. […]

  2. Peter Lecak 29. apríla 2019 at 16:20 - Reply

    Cize ak mame stary plynovy kotol mam narok na dotaciu? Lebo z tohto clanku mi vyplyva ze iba tepelne cerpadla,kotly na biomasu, fotovoltaicke a slnecne panely su dotovane.

    • Lenka Klimková 30. apríla 2019 at 7:55 - Reply

      Dobrý deň.

      Dotácie sú určené na výmenu starých kotlov na tuhé palivo za nové na zemný plyn. Presné kritériá získania dotácie ešte zverejnené nie sú.

  3. Lukas 29. apríla 2019 at 18:41 - Reply

    Dobry den, chcem sa opytat ako to funguje s buducimi dotaciami na plynove kotly od jesene? Aky je postup pri splneni kriterii k buducim dotaciam na tie plynove kotly, kedze som uz podal ziadost na plynarne o pripojeni do distribucnej sieti.Moja otazka znie ci este spadam do tych kriterii? Za pochopenie a skoru odpoved dakujem..

    • Lenka Klimková 30. apríla 2019 at 7:48 - Reply

      Dobrý deň.
      Dotácie na výmenu starých kotlov na drevo a uhlie za efektívnejšie plynové kondenzačné kotly čakajú na chválenie Európskou komisiou. Až po schválení Európskou komisiou bude môcť Ministerstvo životného prostredia vyhlásiť výzvu na výmenu zastaraných vykurovacích zariadení na tuhé palivo v domácnostiach za kotly na zemný plyn. Predbežný termín výzvy je jeseň 2019.
      Dotácia by sa mala pohybovať okolo 4000 eur. Momentálne sú to všetky dostupné informácie. Bližšie informácie ohľadom kritérií pre získanie dotácie zatiaľ zverejnené nie sú.

  4. TOMAS 6. mája 2019 at 17:59 - Reply

    Dobrý deň prečo keď kliknem na mám záujem o dotáciu hneď ma hodí na smart energo pričom by to malo býť aj pre iné firmy

    • Dáša Šišková 7. mája 2019 at 10:46 - Reply

      Dobry den Tomas, tuto stranku sme vytvorili my – SMART ENERGO – Kúrenie šité na mieru, aby sme informovali o moznostiach ziskania dotacii. Momentalne je moznost ziskat statny prispevok na nakup a instalaciu obnovitelnych zdrojov energie a pripravuju sa dotacie na vymenu starych kotlov na drevo a uhlie za plynove kotly. V pripade zaujmu s tym vieme pomoct… 🙂

  5. Eva Buzalková 13. mája 2019 at 19:21 - Reply

    Dobrý deň,mám starší kotol na pevné palivo,mám nárok na dotáciu na plynový kotol?

    • Lenka Klimková 14. mája 2019 at 8:29 - Reply

      Dobrý deň Eva,

      momentálne ešte nie sú definované konkrétne podmienky získania dotácie. Všetko nové o dotáciách pozorne sledujeme a budeme uverejňovať nové informácie 🙂

  6. Martin 22. mája 2019 at 15:53 - Reply

    Dobrý deň,
    aké sú aktuálne info o tejto „kotlíkovej dotácií“ ??
    bude možné vymeniť aj kotol na tuhé palivo za peletový alebo sa uvažuje iba výlučne s kotlami na zemný plyn. Pokiaľ pojde len o zemný plyn, bude trebárs možné riešiť aj propánove nádrže v oblastiach kde nieje plyn ???

    • Lenka Klimková 23. mája 2019 at 8:36 - Reply

      Dobrý deň Martin,

      aktuálnejšie informácie nájdete v našom novšom článku https://www.zelenedotacie.sk/2019/05/10/kotlikove-dotacie-na-jesen-2019/. Stále však platí, že dotácie sa týkajú len výmeny starých kotlov na tuhé palivo za kotly na zemný plyn. Čo sa týka propánových nádrží, tie sa vôbec nespomínajú. Dotáciu sledujeme a v prípade nových informácií ich ihneď zverejníme.

  7. Miroslav 3. júna 2019 at 16:54 - Reply

    Dobry den.Chces sa informovat ci mam nárok na dotaciu ked mam asi 20 rokov stary kotol na plyn?Dakujem

    • Lenka Klimková 4. júna 2019 at 8:57 - Reply

      Dobrý deň Miroslav.

      Konkrétne podmienky získania dotácie ešte zverejnené nie sú, ale dotovaná bude len výmena starých kotlov na tuhé palivo za nové kotly na plyn.

  8. Pavol 15. júla 2019 at 10:27 - Reply

    Dobrý deň. Mám plynový kotol Z roku 2000. Som už dôchodca. Budem mať pri výmene za kondenzačný aj ja nárok na dotáciu?

    • Lenka Klimková 15. júla 2019 at 14:28 - Reply

      Dobrý deň Pavol.

      Dotácie sa budú týkať len výmeny starých kotlov na tuhé palivo za nové na plyn. Výmena starých plynových kotlov zatiaľ dotovaná nebude.
      Aktuálne informácie o dotácii ihneď zverejníme.

  9. Adrián Pačanský 28. júla 2019 at 14:49 - Reply

    Dobrý deň chcem sa informovať budem mať narok na dotáciu ma kondenzačný kotol ked topím gamatkamy a krbom ,lebo tam sa píš že aj zastaralé topné telesa a gamatka je zastaralá ,dakujem za odpoved

    • Lenka Klimková 6. augusta 2019 at 7:43 - Reply

      Dobrý deň Adrián,

      dotácia sa bude týkať len výmeny kotlov na tuhé palivo. Detailné znenie podmienok poskytnutia príspevku Ministerstvo životného prostredia SR stále pripravuje.

  10. Renata Lucova 3. augusta 2019 at 17:19 - Reply

    Dobry den,chcem sa opitat,,byvam v rodinnom dome a vykurujem ho krbovou vlozkou.Mam plynovu pripojku a chcela by som aj plynovy kotol z dotacii,,mala by som narok?

    • Lenka Klimková 6. augusta 2019 at 7:42 - Reply

      Dobrý deň Renáta.

      Základnou podmienkou poskytnutia príspevku bude náhrada kotla na tuhé palivo za nový kotol na zemný plyn. Na príspevok teda podľa zatiaľ dostupných informácií nebudete mať nárok.

  11. František Syrovec 19. augusta 2019 at 19:13 - Reply

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať ako montažnik či musím mať dáky certifikát na montáž kondenzačnych kotlov . Ak chcem riešiť montáž cez dotácie. Ak áno kde ho získať. Ďakujem

    • Lenka Klimková 20. augusta 2019 at 8:02 - Reply

      Dobrý deň František.

      Presné podmienky tohto projektu ešte zverejnené nie sú. Ministerstvo životného prostredia SR projekt stále pripravuje. Momentálne Vám teda neviem povedať či montovať kondenzačné kotly prostredníctvom tejto dotácie budú môcť len certifikovaní zhotovitelia podobne ako je to v projekte Zelená domácnostiam.

  12. Dechi 2. októbra 2019 at 9:36 - Reply

    A čo takto porozmýšľať nad tým, aby ľudia mali vyšie dôchodky a potom vymýšľať dotácie. Pre mnohých je to otázka úspor čo sa týka financií. Drevo je určite lacnejšie.

    • Lenka Klimková 3. októbra 2019 at 8:52 - Reply

      Dobrý deň.

      Ohľadom dôchodkov máte jednoznačne pravdu. Tieto dotácie sú však stále v štádiu príprav a kým budú aktuálne, tak sa o niečo málo možno zvýšia aj tie dôchodky. 🙂

  13. Jana 3. októbra 2019 at 17:38 - Reply

    Dobry den, kde prosim Vas na internete najdem tlacivo – ziadost o dotaciu plynoveho kotla. Kde mam potom tlacivo zaslat. Dakujem. Jana.

  14. Alena 3. októbra 2019 at 18:54 - Reply

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či máme nárok na dotáciu ak máme kotol na pevné palivo, ale aj plynovú pec ktorá je stara a používali sme pec na tuhé palivo, chceli by sme ho vymeniť za kondenzačný kotol

    • Dáša Šišková 4. októbra 2019 at 7:07 - Reply

      Dobry den Alenka, dotacie na plynove kotly budu najskor buducu jesen. Viac o celom projekte aj o tom, v akom je stadiu, najdete v nasom najnovsom clanku na https://bit.ly/2LJNK5J. Pekny den zelam.

  15. Heli 4. októbra 2019 at 9:49 - Reply

    Zdravím vás. Klikla som na vášu ponuku,, mám záujem o dotáciu “
    nakoľko som tam nenasla v bodoch na kondezovane plynové kotly tak asi ešte nemáte schválené ešte tento bod. Tak vás prosím ak už bude aktuálne prosím kontaktujte ma radai by some vypočuli ponuku dakujem

  16. Iveta OLAHOVA 10. novembra 2019 at 12:32 - Reply

    Dobrý deň.Chcem sa spýtať či mám nárok na dotáciu keď síce nemáme kotol na tuhé palivo ale kurime krbom kachlami a varíme na sporáku na drevo.Tu čítam len o kotloch na drevo a uhlie.A ešte ak dobre čítam tak tento projekt sa pustí len budúci rok alebo je už spusteny? Dakujem za odpoveď.

    • Dáša Šišková 11. novembra 2019 at 12:42 - Reply

      Dobry den Iveta, projekt kotlikovych dotacii bude najskor spusteny az v buducom roku na jesen, tj 2020. Koho sa budu dotacie tykat a za akych podmienok bude zname az potom.

  17. Martin Rac 11. decembra 2019 at 23:03 - Reply

    Zdravim.
    Tyka sa dotacia aj prestavby liatinoveho kotla na tuhe palivo (drevo uhlie) zakupeneho pred 3 rokmi, na automaticky kotol na pelety, ekohrasok a pod? Myslim tym doplnenie horaka a zasobnika.

    • Dáša Šišková 12. decembra 2019 at 8:17 - Reply

      Zdravim. Nie nevztahuje. Kotlikove dotacie sa budu tykat domacnosti, ktore vymenia stare kotly na drevo a uhlie za nove plynove kondenzacne kotly.

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.