Zelená je v kurze: Ministri schválili novú Envirostratégiu 2030

Zelená je v kurze: Ministri schválili novú Envirostratégiu 2030

Envirostratégia 2030

Projekt, ktorý určuje smerovanie Slovenska v oblasti ochrany životného prostredia na nasledujúce obdobie. Inštitút enviromentálnej politiky, ktorý funguje pod záštitou Ministerstva životného prostredia, na tejto stratégii pracoval 2 roky.  Po schválení vládou nasleduje jeho uvedenie do praxe.

Zelené opatrenia, ktoré projekt prináša sa týkajú  3 oblastí:

  • Ochrana prírody so zameraním na ochranu vody, lesov a chránených druhov,
  • Zmena klímy a ochrana ovzdušia,
  • Zelené hospodárstvo vrátane obehovej ekonomiky a efektívneho nakladania s odpadmi.

Ochrana ovzdušia a pripravované dotácie

Opatrenia v rámci ochrany ovzdušia sa venujú utlmeniu spaľovania uhlia a efektívnejšiemu (čistejšiemu) vykurovaniu.  Uvažuje sa nad zrušením škodlivých dotácií na uhlie a biomasu z neudržateľných zdrojov.

 Štát chce pomocou eurofondov podporovať domácnosti vo využívaní efektívnejších spaľovacích zariadení. Pripravované dotácie na výmenu starých kotlov na tuhé palivo za kondenzačné by mali byť predstavené už pred letom 2019. Všetko musí schváliť Európska komisia. Z nášho rozpočtu bude na tento projekt vyčlenených až 25 miliónov eur. Emisné normy sa budú kontrolovať aj u malých spaľovacích zariadení. Ustáliť by sa mala regulácia trhu, na ktorom už budú len kotly, ktoré budú spĺňať prísne emisné kritériá.  Viac o dotáciách na plynové kotly sa môžete dočítať v našom článku: Nové dotácie na plynové kotly už tento rok.

K ochrane životného prostredia by mali prispieť aj ďalšie pripravované dotácie z dielne ministerstva dopravy a výstavby. Po 1. máji 2019 by mali byť dotované domy s takmer nulovou spotrebou energie. Výška príspevku je avizovaná na 8000 eur. Aktuálne informácie môžete nájsť v našom článku: Štát prichádza s dotáciou na domy s takmer nulovou spotrebou energie.

Zelená domácnostiam II

V oblasti výroby energie štát bude aj naďalej podporovať výrobu energie z obnoviteľných zdrojov energie, ktorá nezaťažuje životné prostredie. Vo februári 2019 bol schválený projekt Zelená domácnostiam II. Ide o pokračovanie úspešného projektu Zelená domácnostiam, ktorý bol určený na podporu malých obnoviteľných zdrojov energie.

Do roku 2018 bolo naištalovaných  až 18 501 týchto zariadení.

Do roku 2023 by malo byť podporených ďalších 21 000 inštalácií mimo domácností Bratislavského samosprávneho kraja.

Len pre rok 2019 je na tieto dotácie vyčlenených až 12,1 milióna eur.

Dotované zariadenia:

0
Tepelné čerpadlá
0
Kotly na biomasu
0
Fotovoltické panely
0
Slnečné kolektory

Harmonogram vyhlásených kôl nájdete v našom článku: Zelená domácnostiam II odštartuje prvým kolom 19. marca

V prípade otázok ohľadom získania dotácií na obnoviteľný zdroj energie nás neváhajte kontaktovať. Radi Vám s dotáciami pomôžeme. Úspešnosť našich klientov pri získaní dotácie je 100 %.

Dotacia tepelne cerpadla
By |2019-05-14T14:40:37+00:00marec 7th, 2019|Dotácie na rodinné domy|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.